mySafety rapporterar om skärpta lagar om ID-stölder

mySafety är ett försäkrings- och säkerhetsföretag som framför allt specialiserar på försäkringar inom akuta ärenden i hemmet samt identitetsstöld och stölder av känsliga handlingar såsom ID-handlingar, bankkort, nycklar och pass.Dessutom arbetar mySafety proaktivt med nyhetsbrev, informationsutbyte, stöldskyddsmärkning samt rese- och överfallslarm. mSafety har en utomordentlig kundservice med en jourtelefon som är öppen dygnet runt. Skulle man behöva hjälp med ett akut problem hemma, kanske har man fått en akut vattenläcka, då kan mySafety hjälpa dig med hantverkare inom några få timmar. Dessutom behöver du endast ringa ett enda samtal för att lösa ditt problem.

MySafety finns i flera länder. I nuläget finns företaget i Sverige, Norge, Finland, Polen, Ryssland och Ukraina. Företaget etablerades år 1999 och sedan 2007 ägs det av Litorina. mySafety arbetar även med stöldskyddsmärkning, men detta via ett systerbolag. Genom nära samarbeten med banker, kortutställare och polisen kan MySafety agera än mer proaktivt och därmed kan de ge ett bättre skydd till sina kunder. mySafety har alltså lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med flera typer av försäkringar.

Ökat internetanvändande leder även till ökat antal identitetsstölder

Sedan internets intågande har världen bara sett ett ökande antal användare och fler och fler barn lär sig att använda internet vid yngre år. Den stora användarskaran är långt ifrån fullvuxen, i och med att internet blir populärt i fler och fler länder kommer även användarna där att öka. Inom kort kommer den större delen av världens befolkning äga en dator eller ha tillgång till internet. Internet förde med sig ett nytt sätt att kommunicera, ett nytt sätt att umgås och en ny plattform att uttrycka sig på. Nu kan man hålla kontakten med sina kompisar på andra sidan världen, ha en gitarrlektion med sin idol i USA eller kolla på Champions League finalen live på sin mobiltelefon ute i sommarstugan. Allt detta fantastiska har internet fört med sig, och internet är också till allra största del en positiv upplevelse. mySafety är dock ett företag som vet med sig att det inte alltid är positivt. Det nya sättet att kommunicera har också fört med sig en ny plattform där man kan begå brott. Ofta är dessa brott hot och kränkningar mot andra individer, det vill säga integritetsbrott. Med internet kan det också vara enklare att hitta offer för identitetsstölder. Det finns flera exempel där någon tagit över en annan människas sociala medier för att sedan be dennes vänner om att till exempel låna ut pengar.

Andra sätt att stjäla identiteter hamnar utanför nätets gränser, i verkliga livet. Här kan bedragaren relativt enkelt få tag på känsliga ID-handlingar, papper från banker eller liknande för att få tag i en människas personliga information. Kanske hittar bedragaren din information i dina sopor för att sedan beställa ett nytt kontokort i ditt namn. Sedan är det bara för bedragaren att vänta utanför ditt hus och se till att han eller hon är den förste som får tag i din post. Sedan kan skadan snabbt vara skedd.

Nu blir det straffbart att utge sig för att vara någon annan

Identitetsstölder har funnits på agendan hos polisen i flera år, men det har alltid varit svårt att göra något åt det. Lagstiftningen har inte riktigt hållit jämna steg med utvecklingen, och framför allt inte utvecklingen på internet. Detta skriver MySafety, och tycker självklart att det borde komma en ändring. Som det ser ut nu, så skall det äntligen bli ändring på detta. Justitieministern vill nu nämligen skärpa lagen mot ID-stölder. Fram tills idag har det inte varit olagligt att använda någon annans identitet. Detta är något som överraskar många, inte minst kunderna hos mySafety, men det är faktiskt så att en identitetsstöld först blir brottslig när man utför en brottslig handling med hjälp av personuppgifterna. Med den nya lagen som skall komma kommer det till exempel inte längre vara lagligt att lägga upp annonser i någon annans namn. Detta har inte varit klassat som ett brott innan. Förhoppningen är att detta kommer att medföra en ökad trygghet för kunderna hos mySafety, och för människor i allmänhet. MySafety skriver också att lagändringen betyder att vi är på rätt väg in i det digitala samhället. Detta samhälle utvecklas konstant, och lagstiftningen måste vara uppmärksam för att kunna hålla jämna steg.

mySafety skriver på sin hemsida om flera tecken som du kan vara uppmärksam på, och som kan betyda att din identitet blivit kapad. Exempel på dessa tecken inkluderar att din post saknas, till exempel kan beställda ID-kort inte dyka upp. MySafety tycker också du bör fatta misstanke om du får inkassobrev på saker du inte beställt eller får oväntade brev från kreditupplysningsföretag samt ansökningsblanketter om lån och krediter. Du bör också absolut bli orolig om du börjar få samtal, mejl eller brev om leverans på varor du inte beställt.

mySafety rapporterar om skärpta lagar om ID-stölder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s